Titel: Dalkarlen, länsmannen och fogden.

Meddelare: Skräddare Johan Backlund  År: 1916

Socken/stad: Själevad  By/kvarter: Överstböle

Det var på ett ställe en bonde, som var rysligt svår till att hitta på svar och infall. En gång kom länsmannen i socknen åkande i sällskap med kronofogden. Fick de så se den där bonden komma gåendes. "Försök att göra den där gubben svarslös, om du kan," sade länsmannen till fogden. Nog skulle det väl gå bra med den delen, mente fogden. Då de mötte gubben, sade fogden: "Goddag, min gubbe lilla! Vad gör de i helvetet i dag?" Ögonblickligen svarade gubben: "Jo där kokar de och steker med flit, och väntar både fogdar och länsmän dit." Han var emellertid dalmas, karlen, och de har ju alltid varit beryktade för att vara vrånga i käften.